Sikainfluenssasta ollaan huolissaan ympäri maailmaa, joten on oletettavaa, että myös tiedotusvälineet heräävät vakavissaan pohtimaan aihetta ja siitä saatavan luotettavan ja relevantin informaation takaavia lähteitä.

Uutisoinnin ensimmäisessä aallossa oli vielä jokseenkin ymmärrettävästi sekaisin aiheen kannalta täysin tarpeetonta, mutta nykyisellään lehtien myyntilukujen kannalta pyhäksi muodostuneilla henkilökohtaisilla tarinoilla maalailua sekä toisaalta virallisen tason, kuten WHO:n edustajien asiantuntijalausuntoja. So far so good...

Seuraava käänne oli sitten jo valitettavan odotettava ja turhankin oireellinen pääomakeskeiselle länsimaiselle kulttuurillemme. Lehdistö meni siis kysymään mitä mieltä yleisen hyvän oraakkelimme, ekonomistit ovat asiasta. Helsingin sanomat, tarkemmin Jarmo Aaltonen, raportoi tänään (28.4.2009) oraakkeleiden viisauksista valaistuneena näin:

[Sikainfluenssan kohdalla] kauhuskenaario on se, että peloissaan kuluttajat alkavat vältellä matkustelemista ja suuria ihmisjoukkoja eli ostoskeskuksia, jolloin koko talous hiljenee.

Juuri näin. Että piti tämäkin "kauhuskenaario" vielä kohdata. Ihmiset ovat taas typeryyksissään aiheuttaneet vakavan virheen, joka epävakauttaa pahimmillaan kokonaisen jumalallisen markkinarakenteen perusteita. Hävetkää sitä, että tunnette myötätuntoa jo tautiin sairastuneita ja menehtyneitä kohtaan ja kaiken kukkuraksi vielä pelkäätte oman herkän nahkanne puolesta! Kuinka egoistisia ihmiset voivat ollakaan?  Menevät nyt korostamaan omaa kapea-alaista etuaan pelkäämällä oman henkensä puolesta ja jättävät näin kaiken inhimillisen hyvän altruistisena isähahmona toimivan, täydellisen markkinaolion hetkeksi oman onnensa nojaan. Ansaitsevat varmaan tuottamansa "kauhuskenaarion" takia sen sivuvaikutuksena tulevat kärsimyksensä...

Eikä tässä vielä luonnollisestikaan kaikki. Onneksi on olemassa markkinat, että sikainfluenssasta saadaan ihan aikuisten oikeesti aito länsimaalainen huolenaihe:

"Sikainfluenssa on aito huolenaihe ainakin siinä mielessä, että pörssimarkkinoilla ollaan huolissaan siitä, että pörssi voi laskea tämän vuoksi", Nordean pääanalyytikko Roger Wessman naurahti.

Ainakaan oma huumorintajuni ei kestä näin pöyristyttävää markkinaelitismiä. Se on maapallon häviävän pienen vähemmistön päiväunissa idealisoima, ihmistä rakenteelle ehdollistava ja alistava, utopistiseen luottamukseen perustuvaa sairas sosiaalinen vääristymä, joka ilmeisesti Wessmaninkin nokkeluuden taustalla vaikuttaa. Vielä vähemmän kestän tosin sitä, että lehdistön puudelit vain vahvistavat markkinauskovaisten inhimillisistä perusasioista pahasti irralleen vinksahtanutta maailmankuvaa läähättämällä näiden oraakkelin sanansaattajien housunlahkeilla. Mitä almuja siellä oikein ollaan keräämässä vai onko kyse yksinkertaisesti tyhmyydestä ja empatian kyvyn täydellisestä puuttumisesta?

Sikainfluenssaa käsitelleen uutisoinnin vääristyneisyys osoittaa olevaksi aikamme hengessä jo varsin syvälle pinttymään päässeitä ihmisen itsensä tuottamia sosiaalisia mutaatioita. Näiden mutaatioiden seurauksena valtavirtalehdistössä ollaan jo olankohautuksilla sallimassa (ja vieläpä itse tätä tuottamassa) elitististä todellisuutta, jossa ihmisistä ovat olemassa markkinoita varten, eikä toisinpäin (joka kuitenkaan sekään ei takaisi henkisestä kovinkaan kestävää inhimillisyyden perustaa). Ja tässä todellisuudessa on entistä vähemmän höytyjiä, mutta entistä enemmän hyödyttävää ja toisaalta myös kärsittävää.

Sikainfluenssan kohdalla en ole vielä juuri törmännyt kriisin syitä käsittelevään uutisointiin tai journalismiin, mutta sitäkin enemmän taudin seurauksia varsin pintapuolisesti ja jopa moraalisesti arvelluttavasti, kuten yllä, käsittelevään uutisointiin.